Kreatywność i ciekawostki
Nie jesteś zalogowany na forum.
PLAN TYGODNIA |
Poniedziałek | Wtorek | Środa | Czwartek | Piątek | Sobota | Niedziela |
GitHub: Cryptoliber | Buycoffee: Mef | Instagram: anonimowy_indyg | Instagram 2: anonimowy_indyk | Instagram 3: munduseye | Youtube: Mefiante LAB | Youtube 2: Mefiante |
TD7 | TD8 | TD9 | TD10 | TD11 | TD12 | |
TD13 | TD14 | TD15 | TD16 | TD17 | TD18 |
Strony: 1
Składniki na ok. 3 porcje:
200 g makaronu spaghetti
100 g boczku
2 jajka
100 g słodkiej, płynnej śmietanki 30%
30 g startego sera Pecorino (Parmezanu lub Grana Padano)+ trochę do posypania
sól, czarny pieprz świeżo zmielony
posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Nie przelewać wodą!
Boczek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni na niskiej mocy palnika, aż się lekko zarumieni. (Jeśli boczek jest bardzo chudy, dodać łyżkę oleju).
Śmietankę, jajka, ser, szczyptę soli i dość dużą ilość pieprzu przełożyć do miski (najlepiej wysokiej i wąskiej) i zmiksować blenderem.
Ugotowany makaron dodać do gorącego boczku. Przesmażyć, mieszając przez ok. 1 minutę. Patelnię ściągnąć z palnika, dodać masę jajeczną i wymieszać. Można dodać też posiekaną natkę pietruszki. Mieszać przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a sos lekko zgęstnieje. (Lepiej nie mieszać na palniku, żeby nie zrobiła się jajecznica!).
Wyłożyć na talerze i posypać resztą startego sera.
Offline
Strony: 1
[ Wygenerowano w 0.029 sekund, wykonano 11 zapytań - Pamięć użyta: 526.05 kB (Maksimum: 580.92 kB) ]